Paid2YouTube.com

Tuesday, July 9, 2013

Lafaz Niat Puasa Ramadhan Dan Doa Berbuka Puasa

Bulan Ramadhan
Hukum Puasa Di Bulan Ramadhan
Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ – (Surah Al-Baqarah: 183)}}
Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan”
Lafaz niat puasa


Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2013

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.



Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.
Waktu Berniat
Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.
Doa berbuka puasa


niat buka puasa 3 jadual waktu berbuka puasa dan imsak 2013 1434h malaysia
Doa Berbuka Puasa
Lafaz Doa Selepas Berbuka Puasa

Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan Dan Kelebihan - Ramadhan 2013
Doa Selepas Berbuka Puasa

SUMBER Madrasah Nadhah Hasanah

Persoalan niat puasa Ramadhan untuk sebulan ATAU perlu niat puasa Ramadhan tiap-tiap hari ...?

SUBHANALLAH~MAHA SUCI ALLAH

Bolehkah kita berniat puasa Fardu Ramadhan untuk sebulan tanpa perlu berniat puasa Fardu Ramadhan tiap-tiap hari?

Jawabnya pendapat bagi niat puasa Fardu Ramadhan untuk sebulan ini sebenarnya bukanlah pendapat daripada mazhab Syafie. Pendapat dalam mazhab Syafie ialah berniat puasa fardu Ramadhan adalah wajib tiap-tiap hari. Umpamanya esok mahu berpuasa makanya malam ini kita berniat puasa Fardu Ramadhan. Begitulah untuk hari-hari yang seterusnya. Maka bagi kita yang selama ini sentiasa berpandukan atau berpegang pada pendapat-pendapat dalam mazhab Syafie hendaklah niat tiap-tiap hari dalam bulan Ramadhan.

Maka persoalannya, adakah boleh kita amalkan pendapat yang mengatakan boleh niat puasa Fardu Ramadhan untuk sebulan?

Jawabnya tiada masalah untuk kita berniat puasa Fardu Ramadhan untuk sebulan TETAPI perlu juga kita berniat puasa Fardu Ramadhan untuk tiap-tiap hari dalam bulan Ramadhan itu.

Jadi timbul pula persoalan, apa gunanya kita berniat puasa Fardu Ramadhan untuk sebulan pada awal Ramadhan dan niat pula puasa Fardu Ramadhan untuk tiap-tiap hari?

Jawabnya jika dalam bulan Ramadhan itu ada hari yang kita terlupa untuk berniat puasa umpamanya pada hari ke-10 Ramadhan kita terlupa untuk berniat puasa maka perbuatan kita terlupa itu dimaaf dan puasa kita pada hari itu adalah sah kerana kita sudah berniat puasa Fardu Ramadhan untuk sebulan pada awal Ramadhan. Dalam situasi ini, niat puasa sebulan yang kita niatkan pada awal Ramadhan itu akan menampung hari yang kita terlupa untuk niat puasa itu.

Jadi yang terbaiknya ialah kita berniat untuk puasa sebulan dalam bulan Ramadhan dan kemudian kita berniat pula puasa Fardu Ramadhan untuk esok iaitu hari pertama puasa Ramadhan itu. Dan untuk hari-hari berikutnya kita berniat puasa tiap-tiap hari seperti biasa.

Niat puasa Fardu Ramadhan untuk sebulan lebih kurang begini, ”Sahaja aku puasa Fardu Ramadhan, sebulan penuh dalam bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala”.

Dan niat puasa untuk tiap-tiap hari seumpama beginilah, ”Sahaja aku berpuasa esok hari untuk menunaikan Fardu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala”.

Sebagai penambahan, berniat puasa Fardu Ramadhan tidak disyaratkan dalam keadaan berdiri, tenang dan sebagainya. Boleh berniat puasa Fardu Ramadhan ketika dalam solat. Umpamanya ketika sedang tahiyyat akhir solat Fardu Maghrib, boleh berniat puasa pada ketika itu. Boleh juga berniat puasa ketika sedang berbuka puasa dan sebagainya. Berniat puasa tidak disyaratkan dilafaz pada lidah, sekiranya dilafazkan pada lidah sekalipun niat itu maka tiada cukup kerana wajibnya ialah dihadirkan niat itu di dalam hati. Berniat puasa itu ialah pada waktu malam.

Apa yang dimaksudkan dengan waktu malam?

Jawabnya yang dimaksudkan dengan waktu malam ialah suatu waktu daripada terbenam matahari sehingga terbit fajar. Maka tiada puasa Fardu Ramadhan bagi orang yang berniat puasa Fardu Ramadhan pada siang hari.

Kesimpulannya, boleh berniat puasa Fardu Ramadhan untuk sebulan DAN perlu juga ke atas kita untuk berniat puasa Fardu Ramadhan bagi tiap-tiap hari dalam bulan Ramadhan itu.

Apa yang ana taipkan di sini terpulanglah pada siapa yang mahu percaya atau tidak mahu percaya, setiap huruf yang ana taipkan di sini, untuk artikel ini atau artikel yang lain-lainnya, untuk saat ini dan saat-saat yang sebelumnya adalah menjadi tangunggjawab ana dunia dan akhirat. Inilah diantara bekalan ana untuk dibawa berjumpa Allah di akhirat nanti.

Kepada saudara-saudara di Indonesia yang sudi membaca artikel ini dan artikel-artikel ana yang lain terima kasih dan setahu ana ada juga yang sebarkan artikel-artikel ana pada saudara-saudara yang lain alhamdulillah. Berlainan negara walaupun berjauhan tetapi Islam menyatukan kita semua menjadikan kita sebagai saudara. Sebenarnya ana cuba sebaik mungkin untuk menaip perkataan-perkataan yang moga-moganya dapat difahami oleh kalian semua. InsyaAllah. Ini alamat facebook ana, sekiranya ada perkataan yang kurang difahami maka boleh tanya di sini. [ https://www.facebook.com/ustazazzhar?ref=tn_tnmn ]


Allahua'lam.


** Sebar2kan pada saudara2 kita yg lain, kalau tak nak sebar pun cukuplah dibaca setiap apa yg ana sebarkan. Moga Allah kurniakan kefahaman agama pada kita semua insya-Allah.

*** Setiap apa yang ana sebarkan yang mengandungi hukum dan sebagainya berdasarkan pendapat mazhab Syafi’e


[ditaip oleh AL AZHAR ADDIN] 27 JULY 2011


[ https://www.facebook.com/ustazazzhar?ref=tn_tnmn ]

[ http://sahabatmusleem.blogspot.com/ ]



Niat Puasa Bulan Ramadhan


Thursday, August 23, 2012

Jom Buat Duit Dengan PrelaunchX

Assalamualaikum wbt buat semua pembaca yang dikasihi sekalian :)


STICKY POST for 3 days (latest entri di bawah entri ini)

Sebenarnya, ada apa yang penting sangat sampai WING set entri kali nie sebagai Entri Melekat dengan gam cap gajah nie?

WING tak nak lah nanti orang cakap, WING nie spesies suka makan sorang. atau maksudnya kalau dalam Kamus Dewan ialah kedekut ilmu, tamak haloba dan langsung tak nak berkongsi dengan kawan-kawan yang lain. tak tak, tak mau.

Lagi-lagi kalau cakap pasal duit nie, rasanya setiap kelompok individu di Malaysia ini dengan kadar segera akan berhenti daripada melakukan apa-apa aktiviti. Lantas, buka telinga besar-besar konon-kononnya nak curi-curi pasang telinga letew.

Ya, i know. Bila cakap sahaja pasal duit percuma, siapa sahaja yang akan menggeleng kepala lalu katakan tak nak lah. Haha.. Ada ke? Rasanya memang tak lah kan.

Sedangkan nak masuk tandas kat luar sana pon dah kena bayar 30 sen atau lebih, inikan pula nak beli makanan? Semuanya melibatkan $$$ kan? Memang dasar mata duitan betul. Kan senang kalau cakap aje terus-terang daripada dok merepek meleret-leret dari tadi -,,-"

Baiklah kawan-kawan, rasanya dah ramai kot yang dah tahu pasal PrelaunchX nie. Ke masih ada yang tak tahu apa itu PrelaunchX nie?

WING baru aje join 5 hari yang lepas dan inilah hasilnyaaa...

Okey, PrelaunchX ialah 'referral engine' untuk bermacam-macam laman web, produk-produk dan juga perkhidmatan. Di mana korang boleh menggunakan perkhidmatan ini untuk bersenang-lenang sambil menjana sedikit keuntungan.

PrelaunchX ini akan dilancarkan pada 27/8/2012. Sehubungan itu, kita dikehendaki untuk mencari atau invite seberapa ramai yang mungkin tak kira lah sama ada kawan-kawan, saudara mara mahupun ahli keluarga sendiri untuk join secara percuma.

So, lepas aje korang klik untuk mendaftar, secara automatiknya US$100 akan dikreditkan terus ke akaun Prelaunchx korang. Pendapatan hanya akan diperolehi bergantung kepada hasil kutipan downline yang kita dapat. Dan cek akan diberikan selepas 27/8/2012. Namun harus diingat, akaun anda hendaklah aktif sebelum dan selepas PrelaunchX dilancarkan.

Agak pelik juga kan, bila boleh menjana wang secara percuma? Biasa lah manusia, bila kena bayar pon bertanya macam-macam dan bila dah free pon nak tanya lagi. Tapi takpe, tak salah kalau nak mencuba. Sebabnya, nak join Prelaunchx nie pon free di samping tidak meminta maklumat peribadi kita seperti nombor bank ke apa. Takde, so tak payah risau lah.

Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Tak salah nak cuba. Cuma jangan lah terlalu berharap, lagipun ianya percuma. Jom daftar : DAFTAR PRELAUNCHX PERCUMA
P/S : Nanti WING update lagi dengan lebih detail mengenai PrelaunchX nie. Sentiasa up-to-date ye dengan entri-entri di blog WING ^^

Sunday, July 1, 2012

FREEE…Cara Menghasilkan Dollar Dari Youtube

Paid2YouTube.com

Saatnya anda mulai sekarang juga bersama saya dan berjuta-juta orang lain di seluruh dunia untuk menghasilkan lebih banyak wang dari YOUTUBE. Saya cuba memberi sedikit gambaran dari ulasan tentang fenomena YouTube dan cara menghasilkan banyak wang juga dari YouTube
"Salah satu lelaki yang diangkat kisah kejayaan di New York Times adalah Michael Buckley. Awalnya, Buckley cuba-cuba membuat sedikit news yang berbau hiburan yang disebut "what the buck" (mungkin kerana nama lengkap belakangnya buckley) Nah news hiburan itu ditayangkan selama 3 kali di malam hari selama seminggu dan yang boleh diakses oleh orang awam, kemudian sepupunya menayangkan klip-klip video tersebut di YouTube, yang akhirnya menarik perhatian awam. Apa saja yang dia perlukan untuk membuat klip video itu? Brian Stelter di NYT mengatakan, "kamera Canon berharga USD2000, kain dengan harga USD6 untuk backdrop dan beberapa pasang lampu variasi yang dia beli di homedepot.com". "Saya menghabiskan masa 40 jam seminggu di YouTube selama lebih kurang setahun sebelum akhirnya saya memperoleh wang dari YouTube," demikian Buckley mengaku ke NYT. "


"Cory Williams, 27 tahun, juga adalah contoh lain dari kisah sukses seorang produser ala YouTube di California. Williams, yang dikenali sebagai smpfilms (youtube.com / smpfilms, telah lama membuat video online sejak tahun 2005, dan pada bulan September 2007 adalah saat Williams boleh berbangga kalau akhirnya usaha sampingan itu boleh menjadi pendapatan utama buat penghidupannya. Williams dikenal lewat parody video muzik yang dinamakan "The Mean Kitty Song." Telah dilihat oleh lebih dari 15 juta kali. Dan belum lama ini, video klip tersebut muncul di iklan Coca-Cola. Berapa yang diperoleh oleh Williams? Lewat 180,000 subscribers untuk videonya, ia memperoleh pendapatan pendapatan usd17 , 000 hingga USD20, 000 sebulan lewat YouTube. Setengah darinya berasal dari iklan di YouTube dan setengah lagi berasal dari sponsorships dan penempatan produk di dalam video clipnya, strateginya mirip dengan yang juga dilakukan di media-media iklan tradisional. "Tadinya saya tidak berfikir untuk cari wang, "katanya," tetapi akhirnya ini sungguh mengejutkan. "
MEREKA BOLEH – ANDA PUN BOLEH
Nah lewat YouTube, kelihatan tidak sedikit media mahupun amatiran yang membuat narasi video atau tayangan video mereka lalu meng-upload-nya ke youtube untuk memujuk para penonton. Beberapa seperti halnya Williams, juga menambah cuplikan iklan produk pada klipnya, sementara syarikat yang lain menambah tanda mereka di klip video mereka. Hunter Walk, pengarah pengurusan produk dari Google Video Group menyebutnya ini sebagai "polinasi silang" yang cerdik ala promosi online.
Beberapa partner adalah syarikat-syarikat media besar yang klip videonya sering dikunjungi seperti missal Universal Music Group, Sony BMG, CBS, dan Warner Brothers. Juga di Indonesia, beberapa media TV menaruh di YouTube tayangan ulang dari acara-acara opera sabun dan acara TV lain. Sekarang fakta bahawa Buckley boleh mendapatkan wang melalui klip nya di Youtube membuktikan bahawa individu-individu yang kreatif, boleh bersaing lewat syarikat-syarikat media TV juga. Padahal Buckley, dua tahun yg lalu tidak mempunyai akses internet kelajuan tinggi sampai akhirnya hobinya yang di-upload ke YouTube mendatangkan berkat secara financial.
CARA MENDAPATKAN WANG MELALUI YOTUBE HANYA DENGAN MENONTON VIDEO SELAMA 30 SAAT
Ada 3 cara untuk mendapatkan wang dari sini iaitu menonton video, comment pada video dan ketiga adalah subscribe video di youtube. Wang yang kita dapat berbeza-beza untuk masing masing aktiviti.

  1. Setiap anda menonton video sampai habis maka anda akan mendapatkan $ 0.01 (dalam hal ini anda tidak usah menonton sampai habis, cukup 30 saat saja)
  2. Comment video anda akan mendapatkan $0.1
  3. Untuk subscribe anda akan mendapatkan $0.35

Selain itu anda juga akan mendapatkan penghasilan tambahan dari downline anda :

  1. $0.001 jika downline anda menonton 1 video
  2. $0.01 untuk Comment video downline anda
  3. $0.10 Untuk subscribe downline anda

Jangan lupa di commentari dan subribe jika anda inginmendapatkan penghasilan lebih
Ilustrasi penghasilan anda dari anda dan downline anda (asumsi anda punya 30 downline di bulan ke 1) adalah sbb :

  • Anda melihat 10 Video per hari = $0,10
  • 30 Referal (downline) anda melihat 10 film per hari = $9
  • Maka total pendapatan harian anda adalah $9,1
  • Pendapatan per minggu anda adalah $63,7
  • Pendapatan per bulan anda adalah $273 = RM819.00 ( jika didarabkan RM3.00 per dollarnya)

Pembayaran dilakukan via paypal dengan minimum pembayaran sebesar $10
MULAI MENDAFTAR
Jika anda tertarik bergabung bersama saya, silahkan ikuti langkah-langkahnya :
KLIK DISINI untuk pendaftaran atau http://www.paid2youtube.com/?r=wing_knight
Isi data yang diminta
Lalu login kembali
Untuk melihat videonya,klik menu “Surf Videos” pada kiri atas
Untuk melihat link referal anda, lihat pada menu “My Stats”
Sebarkan linkk anda sebanyak-banyaknya ke teman – teman anda
Paid2YouTube.com
Paid2twitter.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...